ENSIA

Professioneel advies rondom Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA)

Doel

ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) heeft tot doel het verantwoordingsproces over informatieveiligheid bij gemeenten verder te professionaliseren door het toezicht te bundelen en aan te sluiten op de gemeentelijke Planning & Control-cyclus. Hierdoor heeft het gemeentebestuur meer overzicht over de stand van zaken van de informatieveiligheid en kan het hier ook beter op sturen.

ENSIA is een gezamenlijk project van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de VNG, gemeenten, het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

De afgelopen maanden heeft voor veel gemeenten in het teken gestaan van ENSIA, de nieuwe manier van verantwoording over informatieveiligheid. Ten eerste was het een grote klus om voor 31 december 2017 de vragenlijsten volledig in te vullen en te uploaden. Daarna moest elke gemeente een IT-auditor in de arm nemen om controle te doen op de verplichte onderdelen binnen ENSIA (DigiD en Suwinet). Inmiddels is de deadline van 1 mei geweest waarbij de getekende collegeverklaring en de assurance-rapportage moesten zijn ge-upload. Maar daarmee is het nog niet klaar.

Verantwoording
Na het uploaden van de verplichte stukken moeten de colleges voor 15 juli 2018 nog verantwoording over informatieveiligheid afleggen aan de gemeenteraad. Ook hebben veel gemeenten een verbeterplan opgesteld op de verplichte en niet verplichte onderdelen van ENSIA.

Dat verbeterplan kan veel werk opleveren, onder andere (beveiligings)maatregelen die nog geïmplementeerd moeten worden. Vanaf 1 juli 2018 staat de nieuwe vragenlijst weer online en begint de verantwoordingscyclus op basis van ENSIA opnieuw. Dit keer over het jaar 2018.

Aanpak

Sincerus helpt bij de aanpak van uw ENSIA-traject. Wij houden ons dagelijks bezig met ENSIA trajecten bij diverse Nederlandse Gemeentes. Onze consultants hebben ruime kennis en ervaring op het gebied van de implementatie van (BIG) maatregelen, het ENSIA-traject en de AVG. Dus heeft u met uw organisatie hulp of advies nodig m.b.t. bijvoorbeeld de verantwoording over 2017, neem dan contact met ons op. Wij bespreken graag met u de mogelijkheden, delen graag onze kennis en doen u graag vrijblijvend aanbod.

MEER WETEN?

Wij helpen u snel verder!

x
RICHARD HULZINGA

Sales Consultant

Met mijn collega’s help ik u snel verder.

Bel: 06-51663174
of stuur een e-mail:
richard.hulzinga@sincerus.nl

Ja, vertel me meer over de Sincerus ENSIA-aanpak

Vul uw gegevens in en wij nemen snel contact met u op. Wij adviseren u graag over hoe wij u snel en betrouwbaar kunnen ondersteunen op het gebied van ENSIA

Field is required!
Field is required!
Field is required!
Field is required!
Field is required!

Maak ook kennis met onze professionals

Voor vrijblijvend advies of bijvoorbeeld
een gratis securityscan!
Menu