Het nieuwe festivalseizoen

Foto’s en aftermovies

De zomer is inmiddels officieel begonnen! Sommige mensen gaan op vakantie maar ook veel mensen brengen hun vrije tijd door op een festival. In Nederland worden jaarlijks allerlei festivals georganiseerd, voor elk wat wils. Om alvast in de stemming te komen is het altijd leuk om de foto’s en aftermovies van voorgaande jaren te bekijken. Maar hoe zit het eigenlijk met de mensen die op de foto’s en in de films staan? Hebben die daar toestemming voor gegeven of mag je zomaar beelden maken?

Rode stip

In mijn zoektocht naar de antwoorden op die vragen stuitte ik op een artikel van vorig jaar over het maken van foto’s op een festival. Een organisatiebureau uit Haarlem heeft bij de entree, van een evenement, tegen alle gasten gezegd dat zij een rode stip op hun hoofd moesten zetten als zij niet gefotografeerd wilden worden. Zo zouden die mensen niet op de foto staan of geblurd op de foto’s verschijnen. De foto’s werden vervolgens gebruikt voor promotie doeleinden. Dit lijkt misschien een hele gekke actie, maar een van de uitgangspunt van de AVG is dat de verwerking van bijzondere gegevens verboden is. Onder die bijzondere gegevens vallen ook de foto’s en filmpjes die gemaakt worden tijdens festivals.

Toestemming

Op het verbod van de verwerking van bijzondere gegevens zijn wel een aantal uitzonderingen. Een van de uitzonderingen is dat de persoon expliciet toestemming moet geven voor het maken van beeldmateriaal. Als je dus toch wilt fotograferen of filmen tijdens een evenement, zoals het organisatiebureau uit Haarlem, moet je dus toestemming vragen. Die toestemming mag niet stilzwijgend zijn. Het moet actieve toestemming zijn dus niet: wij verwerken uw foto’s tenzij u bezwaar maakt. Hieraan heeft het organisatiebureau dus goed voldaan, mensen moesten namelijk (actief) een rode stip op hun hoofd zetten om aan te tonen dat zij geen toestemming gaven.

Journalistiek

Het is wel goed om hierbij op te merken dat wanneer de foto’s en filmpjes worden gebruikt voor journalistiek doeleinden deze regel niet geldt. Maar in het geval van promotie doeleinden, zoals hier het geval was, wel.

Deze zomer dan maar rode lippenstift, stiften of stickers meenemen naar de festivals?

KPN storing
(Bijna) zomervakantie?

Gerelateerde berichten

Menu