(Bijna) zomervakantie?

Grote schoonmaak

Het is alweer bijna zomervakantie, de grootste groep Nederlanders moet nog een aantal weken aan de slag en kan dan gaan genieten van hun welverdiende vakantie. De komende periode staat in het teken van afronden en opruimen om na de zomervakantie weer met een schone lei te kunnen beginnen. Ook een goed moment om je overtollige documenten op te ruimen in het kader van informatiebeveiliging en om nog een aantal tips te ontvangen voor beveiliging voor als je op vakantie gaat.

Clear desk en clear screen

Een van de adviezen waar men zich vaak niet aan houdt, maar wat in het kader van informatiebeveiliging een goede maatregel is, is het zorgen voor clear desk en clear screen. Dat wil zeggen dat je zo min mogelijk informatie fysiek of digitaal beschikbaar hebt voor derden, wanneer jij niet op je werkplek bent. Als je op vakantie gaat sluit je uiteraard je computer af, maar wat laat je verder allemaal achter? Wat ligt er bijvoorbeeld allemaal tussen dat stapeltje op de hoek van je bureau of in je bureaula? Nu je toch gaat afronden en opruimen voor de vakantie is het ook een goed moment om eens goed te kijken wat er allemaal weg kan. Gooi documenten die vertrouwelijke informatie of persoonsgegevens bevatten in een daarvoor bestemde (afgesloten) papierbak of haal ze door de shredder.

Tips

Dan nog een aantal tips voor als de vakantie eenmaal is aangebroken:
1. Denk na over wat je over je vakantie post op social media en wie dat allemaal kunnen zien. Als je op instagram een foto deelt van het mooie uitzicht over de middellandse zee en je hebt je profiel niet (goed) afgeschermd weten heel veel mensen dat je op vakantie bent, ook de personen die kwaad willen.
2. Neem zelf kopieën mee van je paspoort en rijbewijs, zodat je deze kan overhandigen als ze bijvoorbeeld in een hotel je documenten nodig hebben. Overhandig nooit je documenten, zodat het hotelpersoneel zelf een kopie kan maken. Dit om identiteitsfraude te voorkomen.
3. Let op met het gebruik van openbare wifi-netwerken. Doe geen bankzaken of andere belangrijke zaken via zo’n openbaar netwerk. Deze netwerken zijn niet goed beveiligd en het is dus mogelijk dat iemand anders inzicht krijgt in jouw bankzaken.

Het nieuwe festivalseizoen
Datalek Neckermann Reizen

Gerelateerde berichten

Menu