Vandaag in de geschiedenis: 21 januari 2008, begin van de Anonymous protestactie Chanology

 

Scientologyvideo van Tom Cruise
Op 16 januari 2008 wordt een video van een interview met Tom Cruise geüpload. In de video legt de bekende acteur en Scientology-lid de “voordelen” uit van het lid zijn van de Scientology kerk. Een kerk waarvan de ideeën veelal als controversieel beschouwd worden. In de video is te zien hoe Tom Cruise probeert toe te lichten waarom Scientology leden als enige mensen in staat zijn om mensen te helpen af te kicken van drugs en hulp te verlenen na ongelukken. Hij maakt daarbij een maniakale indruk. De Scientology kerk maakt bekend dat de video illegaal gelekt en bewerkt is. In hoeverre dit klopt is onduidelijk. Door middel van rechtszaken tegen Youtube en andere sites wordt ervoor gezorgd dat de video offline wordt gehaald.

(Digitale) Acties van Anonymous tegen de Scientology kerk
De internetprotestgroep Anonymous ziet deze acties van Scientology als internetcensuur. Vanwege de vermeende censuur, de controversiële ideeën en het vreemde verdienmodel van de Scientology organisatie kondigt Anonymous daarom op 21 januari acties aan tegen Scientology. De acties worden “Project Chanology” genoemd. Op de gelijknamige website stonden tips voor medestanders om acties tegen Scientology uit te voeren. Daarnaast maakte Anonymous gebruik van andere bekende websites en fora zoals 711 chan.com, 4chan.com, maar ook Facebook. Doordat voor iedereen inzichtelijk was welke acties gepland werden en er ideeën voor acties gepost konden worden, was het voor iedereen mogelijk om mee te doen. Er wordt geschat dat er tot 9000 mensen werkten aan de acties tegen Scientology.

De initiatiefnemers van Anonymous namen zich voor om Scientology van internet te verbannen. Dit werd geprobeerd door het uitvoeren van aanvallen op sites van de Scientology kerk. Dit bleek succesvol, sites van Scientology waren enige tijd onbereikbaar. De inhoud van de sites werd onbereikbaar gemaakt door het uitvoeren van DDoS en defacement aanvallen*. Anonymous hackte computers van Scientology en maakte vertrouwelijke documenten inzichtelijk via openbare websites. Ook gebruikte ze het internet om grote protesten tegen tegen de Scientology kerk aan te kondigen en te plannen. Op die manier kreeg Anonymous het voor elkaar om grote groepen als Guy Fawkes verklede protestanten voor de gebouwen van Scientology te verzamelen.

Overige acties van Anonymous
Andere voorbeelden van acties die Anonymous uitvoerde waren het verzenden van grote aantallen zwarte pagina’s via faxapparaten en het bestellen van grote hoeveelheden pizza op adressen van Scientology gebouwen. De illegale acties verschoven langzaam naar meer legale tactieken zoals het laten instellen van onderzoeken door de Amerikaanse belastingdienst naar de heffingskorting die Scientology kreeg. In de loop van februari 2008 nam het aantal acties af.

De acties kregen kritiek: niet alleen van voorstanders van Scientology maar ook van tegenstanders. De tactieken van Anonymous gingen volgens hen te ver en werden door sommigen gezien als beperking van de vrijheid van meningsuiting van de Scientology organisatie. Scientology gaf aan Anonymous een “zielig clubje hackers” te vinden en nam maatregelen om DDoS-aanvallen in de toekomst te voorkomen. Er werd aangifte gedaan tegen de aanvallen op websites.

Hacktivisme
De acties die Anonymous inzette tegen de Scientology kerk zijn een goed voorbeeld van “Hacktivisme”. Het inzetten van digitale middelen en netwerken om een sociale verandering te weeg te brengen. Hacktivisme is nog steeds actueel en kan voor een aantal organisaties nog steeds een dreiging zijn. Er hoeft daarbij niet persé gedacht te worden aan organisaties met vergaande ideeën zoals Scientology. Elke organisatie die voor bepaalde (politieke) ideeën staat kan potentieel doelwit zijn voor tegenstanders. Deze tegenstanders gebruiken, zoals gebleken is, lang niet alleen maar conventionele middelen meer maar wenden zich ook tot digitale middelen en cyberspace.

Hacktivisme is een combinatie van hacken en activisme: het inzetten van de computerkennis en het internet als daad van protest.

Anonymous houdt zich na Project Chanology nog steeds bezig met belangrijke maatschappelijke kwesties. Zo kwam Anonymous onder andere in actie na de opkomst van de Islamitische Staat, de aanslagen op Charlie Hebdo en de aanslagen in Parijs in 2015.

*Met Denial-of-service-aanvallen (dos-aanvallen) en distributed denial-of-service-aanvallen (DDoS-aanvallen) worden er pogingen gedaan om een computercomputernetwerk of dienst onbeschikbaar te maken.
Bij een defacing aanval is er sprake van het veranderen of vervangen van een (deel van een) website zonder toestemming.


Wij nemen u graag terug zo nu en dan terug in de tijd om weer even op te rakelen wat er zich qua informatiebeveiliging in het verleden heeft afgespeeld. Naast dat dit interessant is, kunnen we er ook van leren en kijken hoe we de toekomst zo veilig mogelijk kunnen maken.

Menu