Smishing is het nieuwe phishing

Vreemde smsjes

Vorige week ontving ik twee smsjes van een nummer dat ik niet ken. In het eerste smsje stond dat er een e-mail naar me was verzonden. Ik had geen e-mail ontvangen en kon me ook niet bedenken waar de sms vandaan kwam. Na iets meer dan een uur kreeg ik nog een sms. Daarin stond dat de betaling klaar stond. Het gekke is dat ik niks heb besteld, geen e-mail heb ontvangen en ook niemand een betaling verschuldigd ben.

Omdat ik dagelijks bezig ben met het beveiligen van informatie ga ik niet snel ergens op in en vertrouw ik niet snel zaken. Zo heb ik ook deze smsjes genegeerd, maar het zette mij wel aan het denken. Wat was er gebeurd als ik had gereageerd? Werd me dan gevraagd om mijn juiste e-mailadres? Had ik dan een phishing e-mail ontvangen? De antwoorden op deze vragen weet ik niet, maar het zette me wel aan tot het schrijven van deze blog.

Smishing

(Internet)criminelen bedenken steeds nieuwe dingen om achter je gegevens te komen. Bijna iedereen heeft inmiddels wel een keer een phishing e-mail ontvangen. Dit zijn zaken die we steeds beter herkennen en waar we gelukkig steeds minder intrappen. Daarom zijn er nu nieuwe manieren ontwikkeld. Zo wordt er geprobeerd of ze je via sms (smishing) of whatsapp geld kunnen over laten maken. Ze doen zich voor als een bekende die een nieuw nummer heeft. Ze gebruiken de profielfoto die ze bijvoorbeeld van facebook hebben gehaald. Het lijkt allemaal echt te gaan om de bekende van jou. Maar in werkelijkheid is dit niet zo. Er worden wat berichten heen en weer gestuurd om je vertrouwen te winnen. Daarna wordt er gevraagd om geld over te maken. Als je dit doet maak je het geld over naar de criminelen en ben je je geld kwijt.

Tips

Was mij dit ook overkomen als ik was ingegaan op de smsjes die ik heb gekregen? Ik heb gebruik gemaakt van onderstaande tips en heb daarna geen sms meer gehad.

• Wees altijd alert en denk zelf goed na of het wel klopt wat er wordt gezegd
• Als je iets niet vertrouwd neem dan zelf (telefonisch) contact op om het verhaal te verifiëren
• Open geen linkjes of bijlagen in berichten die je niet vertrouwd

Datalek Neckermann Reizen
Cybersecurity Centrum Maakindustrie

Gerelateerde berichten

Menu