Er wordt vaak gezegd dat je niet zomaar alles moet delen via social media. Hiermee kan je privacy in het geding komen en dat kan vervelende gevolgen hebben. Maar wat kunnen nu eigenlijk de gevolgen zijn van het delen van bepaalde informatie via social media?

Fysieke inbraak

Wat inmiddels bij velen bekend is, is dat het niet verstandig is om op social media een bericht te plaatsen als je op vakantie gaat. Op basis van woonplaats en achternaam kan een kwaadwillende al snel je woonhuis achterhalen. Op het moment dat je deelt dat je een paar weken weg bent, heeft een inbreker vrij spel in je woning.

Veel mensen delen foto’s van het krijgen van sleutels van een nieuw huis, even later van een mooi strand in Zuid-Europa en ook deze combinatie zorgt ervoor dat kwaadwillende weten dat ze vrij spel hebben in het huis.

Online inbraak

Maar niet alleen op het gebied van fysieke inbraak wordt gebruik gemaakt van gegevens van social media. Het is ook een goede bron voor mensen die zich bezig houden met social engineering. Informatie die je zelf deelt, kan gebruikt worden door kwaadwillende die bepaalde informatie bij je willen ontfutselen. Het is zelfs mogelijk dat door het delen van informatie via social media inbreuk gemaakt wordt op al je bestanden op je computer. Nu vraag je je misschien af hoe dit kan. Volgend scenario geeft daar inzicht in.

Stel je eens voor…

Je bent fan van een bepaalde zanger, je deelt vaak filmpjes en foto’s van concerten die je bezoekt. Je hebt nooit gekeken naar de voorwaarden van Facebook en daarom is je profiel openbaar. Wat je wel goed hebt geregeld is dat je je 06-nummer aan je account hebt gekoppeld. Je bent alleen vergeten je 06-nummer af te schermen voor onbekenden. Op een dag word je gebeld door een heel aardige vrouw die jou een speciale aanbieding wil doen voor het nieuwe concert van je favoriete zanger. Ze vraagt om je e-mailadres om je de informatie te kunnen sturen, zodat je met korting kaarten kan bestellen. Zodra je de mail ontvangt, klik je op de link om zo snel mogelijk te kunnen bestellen, want de vrouw had aangegeven dat er een beperkt aantal kaarten beschikbaar is. Nadat je geklikt hebt, wordt er geen site geopend maar gebeurd er iets raars met je scherm. Er verschijnt een bericht dat je computer is geïnfecteerd met cryptoware. Al je documenten zijn vergrendeld en om alles terug te krijgen, zal je eerst moeten betalen.

Tips

Bovenstaand scenario lijkt misschien extreem, maar dit soort dingen gebeuren. Kwaadwillende maken tegenwoordig veel gebruik of misbruik van de informatie die jij zelf online hebt gezet. Zorg er dus voor dat niet jouw hele leven online staat en dat je geen slachtoffer wordt van social engineering:

  • Let op goed op wat je met wie deelt. Staat alles openbaar of weet je met wie je informatie deelt?
  • Let op wat voor informatie je deelt. Zijn mailadressen of telefoonnummers op bijvoorbeeld je Facebook profiel zichtbaar?
  • Let op de foto’s die je deelt. Wie staan er allemaal op en wat staat erop, kan een kwaadwillende dat voor andere doeleinden gebruiken

Google jezelf maar eens. Wat staat er over jou allemaal online? Is dat informatie waarvan je ook wil dat anderen het van je weten of is dit een goed moment om toch bepaalde instellingen van bijvoorbeeld Facebook aan te passen?

Menu